- Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής
- Άγιος Μαρίνος ο Γέρων
- Όσιος Ιουλιανός «ὁ ἐν τῷ Εὐφράτῃ ποταμῷ»
- Άγια Σαράντα Παιδιά
- Άγιοι Γαβριήλ και Κυρμιδώλης οι Νεομάρτυρες «οἱ ἐν Αἰγύπτῳ»
- Όσιοι Συμεών, Θεόδωρος κτήτορες της Ιεράς Μονής του «Μεγάλου Σπηλαίου» οι θαυματουργοί και Ευφροσύνη η ποιμενίδα η θαυματουργός
- Άγιος Μνάσων επίσκοπος Κύπρου
- Άγιος Ισίδωρος και τα τέκνα αυτού Γεώργιος και Ειρήνη
- Άγιος Πέτρος Έπίσκοπος Μαυροβουνίου
- Σύναξη της Παναγίας της Μαχαιριώτισσας
- Άγιος Διονύσιος Έπίσκοπος του Ροστώφ (+1425)
+++++++++++++++++++++++++++++++++
Ήταν σερβικής καταγωγής και υπήρξε Αθωνίτης μοναχός. Διετέλεσε ηγούμενος της μονής του Σωτήρος, στην περιοχή Βολγκοντά της Ρωσίας, στην οποία έφερε το αγιορειτικό τυπικό. Στο μοναστήρι του συνάχθηκε πλήθος μοναχών. Είχε το χάρισμα της διακρίσεως και ήξερε να καθοδηγεί ψυχές. Μελέτησε τους ασκητικούς πατέρες και μαθήτεψε σε οσίους Γέροντες. Με την πείρα του οδήγησε σε οδούς σωτηρίας τα τέκνα του. Δύο από τους αγαπητούς μαθητές του, ο Διονύσιος και ο Αλέξανδρος, οι οποίοι αξιώθηκαν αγιωνυμίας, με τις ευλογίες του ίδρυσαν λαμπρές μονές. Από αυτές το πνεύμα του Αγίου Όρους εισχώρησε βαθειά στον Βορρά και εισήλθε σε πολλά γυναικεία μοναστήρια, απ’ όπου αναδείχθηκαν πολλοί άγιοι.
Μετά την κοίμηση του αρχιεπισκόπου Ροστώφ, τοποθετήθηκε στη θέση του ο ηγούμενος τα μονής του Σωτήρος. Χειροτονήθηκε αρχιερεύς από τον ελληνικής καταγωγής μητροπολίτη Μόσχας άγιο Φώτιο. Όταν έφθασε στην επαρχία του, μεγάλη πείνα μάστιζε τους κατοίκους. Αμέσως ο νέος αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλο τον κλήρο και τον λαό σε λιτανεία. Περιήλθαν όλη την πόλη, τη ράντισαν με αγιασμό και η πείνα έπαψε.
Βιογράφος του αγίου Διονυσίου είναι ο μοναχός Παΐσιος Γιαροσλάβωφ, ο οποίος υπήρξε φίλος κα συμμοναστής του οσίου Νείλου της Σόρας.
0 Σχόλια