ΓΑΜΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ.


 

Γάμος και μοναχισμός έχουν τον ίδιο σκοπό. Να διασώσουν το κατά φύσιν και να οδηγήσουν στο υπέρ φύσιν. Το κατ’ εικόνα να φτάσει στο καθ’ ομοίωση.
Να επαναφέρουμε με την άσκηση την ηδονή από τις αισθήσεις στο νου, όπως πριν από την πτώση..
Ή θα γίνει λοιπόν πνευματοποιίηση της σάρκας
ή σαρκοποίηση του πνεύματος, όσο περνάνε τα χρόνια..
Προσέξτε τί λέει αυτός ο άγιος Γέροντας Αναστάσιος:
-Ο Γέροντάς μου, Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος, απαγόρευε και αντίδωρο ακόμα να δίνουμε στους αρραβωνιασμένους που είχαν σχέσεις. Όχι Θεία Κοινωνία, ούτε αντίδωρο. Τώρα αξιώνουν και την Θεία Κοινωνία!
Κι αν τους πεις ότι δεν κάνει μπορεί και να θυμώσουν κιόλας και να πουν δεν ξαναπάω στην Εξομολόγηση. Και τώρα που πήγες, τί έκανες? Κατάλαβες τίποτα? Εσύ πήγες για να κάνεις το θέλημά σου. Όχι για να μετανοήσεις.
Από την ανάξια συμμετοχή στην Θεία Κοινωνία -προσέξτε τί λέει ο Γέροντας- δαιμονίζονται πολλοί άνθρωποι. Ξέρετε πόσοι άνθρωποι είναι δαιμονισμένοι στις μέρες μας? Πάρα πολλοί. Απλώς πάνε τα δαιμόνια κρυφά, δεν εκδηλώνονται. Σε δεδομένη στιγμή όμως εκδηλώνονται..
Πηγαίνανε άνθρωποι -το ξέρω αυτό που σας λέω, το έλεγε ο ίδιος ο Γέροντας αυτό- ιδιαίτερα οι γυναίκες παρακαλώ, οι οποίες βρωμούσαν.
Και δεν ήθελε ο Γέροντας να του φιλήσουν το χέρι γιατί μετά το χέρι του βρωμούσε για μέρες! Από τα αίσχη που κάνανε.
Υποτίθεται νόμιμες γυναίκες με συζύγους κτλ. Από τα αίσχη που κάνανε. Τα σαρκικά αίσχη. Και αναγκαζότανε ο άνθρωπος να πλένει το χέρι του με αγιασμό για να ξεβρωμίσει. Καταλάβατε πού έχουμε φτάσει? Μιλάμε για σημερινό άγιο Γέροντα. Για να καταλάβουμε το επίπεδό μας..
Και τα δαιμονικά μικρόβια -προσέξτε τί λέει ο Γέροντας- πηγαίνουν στα παιδιά τους..
Όταν γενικεύεται η αμαρτία, τότε δεν έχει λόγους υπάρξεως η ανθρώπινη φύση επί της γης. Γι’ αυτό θα έρθει ο όλεθρος.
Και τότε ο Θεός επεμβαίνει -όχι για να μας τιμωρήσει προσέξτε- για να σταματήσει το διαιωνιζόμενο κακό, όπως στα Σόδομα.
Ήταν ευεργεσία αυτό που έγινε στα Σόδομα? Ευεργεσία ήτανε. Σταμάτησε το κακό εκεί. Όπως το τσουνάμι. Πήγε, πήγε μέχρι ενός σημείου, 200 μέτρα από την ακτή. Δεν πήγε παραπάνω.
Βάζει όρια ο Θεός στο κακό. Αλλά έγινε το τσουνάμι, γιατί έπρεπε να γίνει. Έγιναν τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Έπρεπε να μπει ένα φρένο.
Αλλοίμονο αν ο Θεός μας άφηνε να αμαρτάνουμε ανεξέλεγκτα. Μετά θα χανόντουσαν οι πάντες. Γι’ αυτό ο Θεός βάζει ένα στοπ μέσα από αυτά τα εντός εισαγωγικών -κακά-. Που δεν είναι κακά, είναι καλά.
Αυτά δεν τα λέω εγώ. Μην μου πείτε ότι είμαι κινδυνολόγος ή καταστροφολόγος. 


Ο μακαριστός πατήρ Αναστάσιος της Ιεράς Μονής Κουδουμά.
Ἀρχιμανδρίτης Σάββας Ἁγιορείτης, 14-11-2015

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια