ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΠΑΣΧΟΜΕΝ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.( ΓΕΡΩΝ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΙΤΗΣ ).




Βάσταζε, παιδί μου, τον σταυρόν σου και γνώριζε ότι εις όσα πάσχομεν είναι γνώστης ο Θεός και ως Πατήρ γνήσιος προσπαθεί με κάθε τρόπον να μας μορφώσει εντός μας, τον Ιησούν Χριστόν.
Ο Θεός παιδεύει και πάλιν ιάται, ανεβάζει και κατεβάζει. Εις το θέλημα του Κυρίου τις δύναται αντιστήναι; Εάν θέλει ο Θεός να πάσχωμεν, άρα έχει κάποιον σωτήριον σκοπόν, τον οποίον ημείς οι γήϊνοι δεν δυνάμεθα προορατικώς να τον προϊδωμεν, ενώ η υπομονή και η μακροθυμία και το ταπεινόν της παραδοχής του πειρασμού, πάντοτε, ναι, πάντοτε, θα φέρει κατόπιν βεβαίαν ωφέλειαν.
Βάσταζε, παιδί μου, τον σταυρόν σου και γνώριζε ότι εις όσα πάσχομεν είναι γνώστης ο Θεός και ως Πατήρ γνήσιος προσπαθεί με κάθε τρόπον να μας μορφώσει εντός μας, τον Ιησούν Χριστόν. Θέλει να πάσχωμεν, διότι οίδεν, τι έχει ετοιμάσει δια τα πάσχοντα παιδιά Του εις τους ουρανούς.
Εάν όμως δεν στείλει εις αυτά θλίψεις, θα αδικηθούν, διότι θα υστερηθούν τα ανεκλάλητα αγαθά του ουρανού. Όσον περισσότερον πάσχομεν, τόσον πιο ωραίος στέφανος της δόξης μάς περιμένει!
Mη πιστεύεις ποτέ ότι έχεις δαιμόνιον, μη σε πλανέσει ποτέ κανένας τέτοιος λογισμός. Εις πολλούς μοναχούς συμβαίνουν τοιαύτα, όταν αρρωστήσουν, ούτως ο Θεός τα έκανε. Όταν ασθενεί το σώμα, να ακολουθεί σύμφωνα και η ψυχή, και όταν η ψυχή πάσχει και το σώμα να μαραίνεται και να σκυθρωπάζει. Σε εφθόνησεν ο πειρασμός, παιδί μου, αλλά ας κάμνωμεν υπομονήν, δια να σκάσει αυτός και να δοξασθεί Ο Θεός.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΙΤΗΣ.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια